Lekker warm en toch besparen

Dit artikel is onderdeel van: ikstarthier gepubliceerd op: 18/01/2022

9 op de 10 huishoudens verwarmt haar huis met gas. Een gemiddeld huishouden stookt op jaarbasis voor zo’n 850 euro. Veel geld! Wat je kunt doen om je stookkosten te verlagen? Je verwarming ’s avonds op tijd flink lager zetten is stap 1. Hieronder nog een aantal tips. Zo zit je er warmpjes bij, maar houd je een hoop geld in je zak.

Draai de verwarming dicht…

…niet overal natuurlijk, maar stook niet in ruimtes waar niemand is. Op je slaapkamer heb je het grootste deel van het jaar geen verwarming nodig: je slaapt het fijnst in een koele ruimte. Denk verder aan zolders, kelders en ongebruikte kamers. Sluit luiken en binnendeuren af om warmteverlies naar deze vertrekken te voorkomen. Dat levert behoorlijk wat op, gemiddeld 270 euro per jaar.

Take it easy

Maak het jezelf gemakkelijk: zet een wekkertje of gebruik een standaardinstelling op je thermostaat. Dan hoef je er niet meer over na te denken. Overdag niet thuis? Zet de verwarming een uur voor vertrek lager, zo bespaar je jaarlijks 20 euro. Ook ’s avonds kan de thermostaat automatisch omlaag. Heeft jouw huis vloerverwarming? Dan stel je de thermostaat ’s nachts en bij afwezigheid overdag 2 graden koeler in.

In huizen gebouwd vóór 1994 kan de kachel ’s nachts en bij afwezigheid overdag op 15 graden. Het opwarmen de volgende dag kost energie, maar het kost nog veel meer energie om een slechter geïsoleerd huis op temperatuur te houden.

LTV-wat?

Bij LTV (lagetemperatuurverwarming) is de aanvoertemperatuur van het water naar radiatoren, vloer- of wandverwarming maximaal 55 graden. Bij ‘gewone’ verwarming kan dat oplopen tot 80 graden. Heb jij LTV? Dat is fijn, want hiermee bespaar je energie en je huis wordt gelijkmatiger verwarmd. Je kunt hierdoor je thermostaat standaard tot 2 graden lager instellen dan met een gewone CV, zonder verlies van comfort. Handig: als je gaat slapen of weggaat hoeft de temperatuur niet omlaag. Bij LTV met een convectorput in de vloer is het wel slim om de thermostaat 2 tot 4 graden omlaag te zetten. Let op, het is heel belangrijk dat je huis goed geisoleerd is, anders verdwijnen de voordelen van LTV.

Trek toch die trui aan…

Je hebt het vast al vaker gehoord, maar die extra trui scheelt je zo 80 euro per jaar als je de thermostaat overdag één graadje lager zet. ’s Avonds doe je de gordijnen op tijd dicht. Gezellig en het gaat warmteverlies tegen. Let op! Het is belangrijk dat de gordijnen boven de vensterbank eindigen en niet de radiatoren bedekken.